Vad är libido?


Libido är helt enkelt din sexdrift - hur ofta du tänker på sex och intimitet under en viss dag.


Naturligtvis förändras din sexdrift från dag till dag, till och med timme till timme. Fluktuationer i libido beror till stor del på vad du gör. Troligtvis är sex långt ifrån dig när du besöker din mormor eller håller en stor presentation på jobbet, men om du kopplar av på semester med din älskling, dyker naken tid in i huvudet mycket oftare.


Så när du funderar på hur stark din sexlust är, är det en allmän känsla av hur mycket du vill ha din partner i sängen under en typisk vecka eller två - inte nödvändigtvis hur mycket du tänkte på det i morse.

Vad orsakar låg sexlust?Av det skälet att sex innehåller kroppsliga, emotionella och organiska faktorer finns det en miljon frågor som påverkar ditt sexuella sinne. Här är ett antal av de större inte ovanliga orsakerna till varför du kunde ha lite eller inget intresse för samlag på senare tid.Testosteron, östrogen och låg sexdrift

Du kanske betraktar testosteron som det manliga hormonet, men det är bara en del av historien. flickor har testosteron också, och även om det inte räcker att odla en mustasch eller skapa ett adams äpple, vill du helt enkelt ha tillräckligt för att bevara din lust. Testosteron gör alltså en stor påverkan på hur din libido är.


Vissa läkemedel och olika hormonella preventivmedel inkluderar massor av syntetiskt östrogen. När din kropp inser att alla dessa östrogenliknande hormon pumpar genom ditt blodsystem svarar din lever genom att skicka ut en ökning av sexualshormonbindande globulin (shbg), ett protein som fångar upp överflödiga hormoner så att de inte tar skada och skapar förödelse på din kropp, för inget är bra när det är för mycket eller hur.


SHBG svarar främst på östrogen. Testosteron och dihydrotestosteron kommer minska ju mer SHBG ökar vilken i sin tur kommer minska libidon.Men som tur är behöver män inte äta preventivmedel av dessa slag.Men det finns andra läkemdel som skulle kunna orsaka att testosteronet minskar. Många äldre människor som fått naturligt minskade testosteron halter pga ålder kan vara i riskzonen för att nivån är för låg och det i sin tur orsakar libido. Dock får dessa människor hjälp av läkare och har du symptom som liknar testosteronbrist bör du kontakta din läkare.
Låg sexlust och depression
Förhållandet mellan depression och sexlust är stor. Å ena sidan, de som drabbas av melankoli(depression) upplever sexuell dysfunktion oftare än icke-deprimerade människor. Deprimerade patienter som försöker hitta en lösning på problemet hos läkare kommer regelbundet att få recept på mediciner. Antidepressiva läkemedel, speciellt selektiva serotoninåterupptagshämmare (ssri), har negativ effekt på sexuella egenskaper hos varje man och kvinna.Om du upplever symptom på låg libido trots att din depression har hjälpts hos läkare bör du kontakta din läkare igen för att eventuellt få ett annat preparat utskrivet. Det finns en uppsjö av mediciner som lindrar depression och dessa svara olika på varje individ.


Samlag kan hjälpa till med själva förtvivlan om du mår dåligt.Sex har ju trots allt många bra egenskaper som gör det utmärkt för dig.

Det är bra för lungorna,

det är utmärkt för porerna och huden samt att det är lämpligt för musklerna och det är utmärkt mot depression! Hur då?

Jo för varje typ av stimulering av könsorganen driver upp dopaminsystemet i hjärnan och kan ge dig känslor av optimism, kraft, erkännande och motivation.


Stress påverkar sexlusten


 

Stress, utmattning och oro är de ultimata libido mördarna.

Vilket är de dåliga nyheterna. Eftersom alla ibland är utsatta för stress.


Men här är de goda nyheterna: Alla kan göra något åt ​​det. Och när du gör det kan din sexuella lust växa tillbaka igen.


Det första man ska förstå är hur sex faktiskt fungerar i hjärnan.

Hjärnan har en sexuell accelerator, eller "gaspedal" - tekniskt kallat det sexuella excitationssystemet - utformat för att märka alla sexuellt relevanta stimuli i miljön. När du ser, hör, luktar, berör, smakar eller (avgörande) föreställer dig något som din hjärna förknippar med sex, skickar den en "aktiveringssignal".

Det händer just nu. Det faktum att du läser om sex är bara lite sexuellt relevant. Lukten av din partners hud, fräsch från duschen. Upplevelsen av den personens läppar på din axel. Det där minnet som den personen gjorde mot dig. Dessa är alla sexuellt relevanta stimuli.

Din hjärna har också en sexuell "broms" - det sexuella hämningssystemet. Det är inte hämning som i blyg; det är hämning som att sakta ner. Bromsen skannar också miljön efter allt du ser, hör, luktar, berör, smakar eller föreställer dig att den förknippar som en god anledning att inte vara sugen.
När du reagerar på stress, genomgår din kropp en rad förändringar för att förbereda dig för att fly bort eller stanna och slåss. Detta är känt som din kamp eller flyktrespons. När du upplever kamp eller flyktrespond kommer du att uppleva en ökning av hjärtfrekvensen, blodtrycket och andningsfrekvensen medan icke-väsentliga funktioner, som sexdrift, minskas akut.

Detta svar kan också orsaka frisättning av hormoner, såsom kortisol och epinefrin, som i höga nivåer kan orsaka minskad sexlust. När stress är kronisk kan förändringar i kortisolnivåerna påverka könshormoner och minska ditt intresse för sex.


Förutom de fysiologiska effekterna av stress finns det också en psykologisk aspekt. Stress kan leda till att du har ett upptaget, rörigt sinne och distraherar dig från att vilja ha sex eller vara närvarande under sex. Det kan också påverka ditt humör, vilket kan leda till ångest och depression, vilket kan minska libido på egen hand.


Så snälla är du stressad så försök förstå vad orsakerna beror på och börja hantera dem. För den enda som kan göra något åt det är du!
© 2019 Libido.se. Alla rättigheter förbehållna. Våra webbplatstjänster, innehåll och produkter är endast för informationssyften. Libido.se tillhandahåller inte medicinsk rådgivning, diagnos eller behandling.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.

Acceptera